Radiozenders in Nederland

Nederland is rijk aan veel radiozenders. Het is dan ook heel normaal om in de auto of op het werk naar de radio te luisteren. Hierdoor heb je ook een enorme verscheidenheid aan radiozenders. Elke zender valt op door zijn eigen karakter en programma’s. Zo heeft elke zender een eigen soort muziek en de meeste zenders ook eigen luisterspelletjes. Hierdoor is er voor iedereen wel een Nederlandse zender te vinden. Hier een kort overzicht van een aantal Nederlandse zenders.

100% NL

De radiozender 100% NL wordt gekenmerkt door de vele Nederlandstalige muziek die wordt afgespeeld. De Dj’s Lars Boele en Koen Hansen hebben ieder een eigen ochtend- en middagshow. Daarnaast is 100% NL de meest multimediale radiozender van Nederland. Zo hebben ze radio, tv, print, online en organiseren ze events. Ook hoort u iedere vrijdag en zaterdag een overzicht van de tien populairste Nederlandse hits in de 100% NL Top 10. Colin Banks, de presentator, telt iedere week af naar de nummer één.

Naast de 100% NL Top 10 hoort u iedere week ook een tip en een hit uit de Nederlandse Top 10 van een aantal jaar geleden. Hiervoor kunt u zelf stemmen, en zo bepaalt u dus wat er in de lijst komt te staan. Iedere vrijdag tussen 15:00 en 16:00, en iedere zaterdag tussen 12:00 en 13:00 kunt u naar 100% NL luisteren om te horen of uw favoriet in de lijst staat. Ook staat de zender bekend om het programma Candlelight, gepresenteerd door Jan van Veen. Hierin worden ingezonden gedichten van luisteraars voorgelezen.

NPO-3FM

NPO-3FM is de publieke popzender. Het is erg populair onder de wat jongere luisteraars. NPO-3FM promoot veel nieuwe artiesten, Nederlandse popmuziek en festivals. Ook starten hier veel dj’s aan hun carrière. Elke zomer biedt de NPO Campus namelijk een stoomcursus radio maken aan. Hier wordt lesgegeven door de grootste radiomakers van Nederland die nergens anders gevolgd kunnen worden. 3FM is erg maatschappelijk betrokken en doet aan social radio: de luisteraar mag mee beslissen over de programma’s via social media en de website.

Elke maand heeft NPO-3FM een “3FM Talent”. Dit is vaak een beginnend en vrij onbekende artiest die extra veel wordt gedraaid in de betreffende maand. Het gaat hierbij om nieuwe, jonge Nederlandse bands. Ook is er op deze zender vaak door middel van spelletjes kaartjes te winnen voor verschillende festivals en concerten.

Gold Star Radio draait vooral de hitjes uit de jaren ’50, ’60, ’70, ’80 en ’90. Het is erg populair onder de wat oudere luisteraars. Het is dan ook een echte trip down memory lane! De zender is opgericht in 2009 en ze draaien 24 uur per dag, 7 dagen in de week muziek. Deze zender is alleen een digitale zender en dus alleen via de computer of telefoon te luisteren, altijd gratis. Voor de echte Golden Oldie liefhebber is dit de ideale zender, voor het ophalen van oude herinneringen maar ook het herontdekken van oude klassiekers.

Fresh FM

Fresh FM is een radiozender die vooral gericht is op het luisteren van muziek. Naast muziek kent het vele programma’s, gepland op specifieke dagen en tijden in de week. Zo is dj Erwin van der Bliek elke zondagavond te horen met het programma Blieks Blender. Hierbij worden oude nummers gecombineerd met nieuwe muziek. Fresh FM is op verschillende frequenties te horen per provincie. Ga voor de precieze frequentie in uw provincie naar de website. Ook hebben ze een app voor de telefoon, wat het luisteren makkelijker maakt. Daarnaast brengt Fresh FM via de site nieuwtjes, uitgaanstips en winacties.

NPO Radio 1 is de nieuws- en sportzender. Er luisteren zo’n 2,5 miljoen mensen per week naar. Er is daarnaast ook aandacht voor kunst, cultuur, wetenschap en entertainment. Ook voor belangrijke sportwedstrijden, evenementen en toernooien kunt u bij NPO Radio 1 terecht. De zender zegt over zichzelf dat ze actueel, betrouwbaar en pluriform zijn. Zo wordt het nieuws gebracht “van alle kanten”, wat tevens hun slogan is. Het nieuws wordt gebracht vanuit de NOS. De zender is ook via de radio te horen.