Radio Programma’s

De radio is een van de oudste media die we in Nederland kennen. Je kunt de radio gebruiken voor het binnenkrijgen van informatie, het luisteren naar muziek, maar je kunt bijvoorbeeld ook de sportwedstrijd van je favoriete team volgen op de radio. Op deze pagina zullen we precies vertellen wat je allemaal kunt luisteren op de radiostations die we in Nederland kennen. Hiervoor zullen we beginnen met een algemene beschrijving van hoe men is begonnen met het uitzenden van radioprogramma’s, en hoe de verschillende programma’s bedacht zijn.

Belangrijke dingen om te onthouden bij het verzinnen van een radioprogramma

Bij het bedenken van een nieuw programma voor op de radio is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Je wil natuurlijk niet dat je radioprogramma afgaat, en weinig luisteraars trekt. De belangrijkste tip is dat je als programmamaker altijd precies moet weten wat je doelgroep is bij het maken van een nieuw programma. Ook moet je goed vastleggen wat je wil bereiken met je nieuwe programma. Zitten mensen te wachten op hele filosofische gesprekken tijdens hun ochtendprogramma? Of willen kinderen meer gepraat horen, of meer muziek. Dit zijn dingen die je jezelf moet afvragen voordat je een programma bedenkt.

Muziekradio

Er zijn 4 categorieën waarin we de meeste radioprogramma’s kunnen plaatsen we zullen alle 3 deze categorieën noemen en beschrijven. De eerste die we behandelen is de muziekradio. Dit is verreweg het grootste gedeelte van alle radioprogramma’s die vandaag de dag, en eigenlijk door de hele geschiedenis heen, gemaakt zijn. De meeste radioprogramma’s bestaan uit zo weinig mogelijk gepraat. Alle radiozenders hebben om de zoveel tijd een reclameblok, en ook wordt er elk uur een nieuwsupdate gegeven.

Radiostations als Sky Radio, Radio 538 en Q-Music willen zoveel mogelijk muziek laten horen. Hun meeste programma’s bestaan slechts uit een of twee dj’s die de nummers die afgespeeld gaan worden aankondigen. Je kunt dus het grootste deel van de tijd genieten van leuke deuntjes. Er is muziekradio voor allerlei verschillende muziekgenres. Hiphop, rock, pop, of klassieke muziek, voor iedereen is er wel een radiostation te vinden dat perfect bij hem of haar past. In Nederland kennen we tal van radiostations, die elk weer verschillende radioprogramma’s hebben met verschillende muziekgenres.

Nieuwsradio

Een ander groot deel van de Nederlandse radio is nieuwsradio. Je kunt nieuwsradio eigenlijk om twee verschillende manieren definiëren. Elk radioprogramma kiest er meestal voor om elk uur een update te geven van het nieuws. Deze journaals bestaan vaak uit het basisnieuws, de er wordt meestal niet meer gedaan dan het oplezen van de headlines. Naast deze vorm van nieuwsradio zijn er ook speciale radioprogramma’s die urenlang (na)praten over het nieuws. Programma’s als Met Het Oog op Morgen of andere praatprogramma’s trekken dagelijks veel luisteraars.

Er wordt dieper ingegaan op het nieuws dan slechts de headlines, en vaak zijn er experts te gast die inzichten geven in recente gebeurtenissen die sommige mensen zeer interessant vinden. De meeste van dit soort nieuwsprogramma’s zal je terugvinden op de publieke omroep. NPO-radio 1, 2, 3 of 4 bijvoorbeeld. Vooral NPO-radio 2 staat bekend om zijn goede nieuwsprogramma’s.

Hoorspel

Een andere vorm van radio is een Hoorspel programma. Dit wordt ook wel radiodrama of radiotoneel genoemd. Deze vorm van radio was vooral in Nederland heel populair. Het was de radioversie van de televisiefilm, en trok vooral tot het einde van de 20e eeuw heel veel luisteraars. Het hoogtepunt van de hoorspelen op de radio was tijdens de eerste tien jaar na de oorlog. Tegenwoordig kunnen we niet meer zo goed een beeld vormen bij een hoorspel, dus we zullen een algemene uitleg van dit soort radioprogramma’s geven.

Als je een hoorspel moet vergelijken met iets wat er in deze tijd nog steeds veel gemaakt wordt, kom je het dichtst in de buurt van een luisterboek. Toch is er een groot verschil tussen deze twee dingen. Een luisterboek houdt zich hoofdzakelijk bij het letterlijk oplezen van dat wat geschreven staat in het boek. Een hoorspel gaat een stuk verder dan dat. Er werd gewerkt met echte geluiden, en slechts de citaten uit een boek of van een toneelstuk werden uitgesproken. Zo zal je bij een hoorspel nooit horen ‘de deurbaal ging’, maar eerder een ringelend geluid.

Sportradio

De laatste categorie van radioprogramma’s is de sportradio. Deze vorm is ook groot in Nederland, maar de grootste sportradioprogramma’s vind je in Amerika. In Nederland moeten we het vooral doen met het programma Langs de Lijn. Dit programma wordt uitgezonden op NPO-radio 1. Al tientallen jaren wordt elke Eredivisie wedstrijd verslagen via dit radioprogramma. Zo zit elke sport fan op het puntje van zijn stoel als de wedstrijd van spannend commentaar wordt voorzien. Ook andere sporten worden uiteraard becommentarieerd door de mannen en vrouwen van NPO-radio 1.

In Nederland kennen we nog wel meer radioprogramma’s die gaan over sport, maar dit zijn meestal praatprogramma’s die niet zo heel populair zijn. In landen als de Verenigde Staten en Engeland zijn dit soort programma’s veel groter, en elk radiostations beschikt wel over een speciaal sportprogramma. In Nederland moet men het meer hebben van tv-programma’s over sport.

Al met al zijn er meer dan genoeg radioprogramma’s te beluisteren waardoor je genoeg informatie en muziek kunt binnenkrijgen. Afhankelijk van waar je bent in Nederland kun je meestal kiezen tussen rond de 20 en 30 radiostations op het FM-gedeelte. Zo zal je altijd wel een muziekgenre vinden dat je op dat moment wil horen. Ook hoef je tijdens sportwedstrijden niet bang te zijn dat je hoef te missen wat er gebeurt. Stem af op Radio Langs de Lijn, en je weet zeker dat je het te horen krijgt wanneer er wordt gescoord.

Over de jaren heen zijn er meerdere mensen geweest die geprobeerd hebben om nieuwe formats te bedenken voor op de radio, maar slechts enkelen zijn geslaagd. De hoofdgenres heb je hierboven kunnen vinden, en andere vormen van radio zijn niet erg succesvol geweest.