Radio in Nederland

De eerste radiozender werd gestart in 1919. Sinds die tijd zijn er vele andere zenders in Europa bij gekomen. Sport, muziek en praatprogramma’s zijn altijd populair geweest op de radio en werden toen ook gebruikt om mensen geïnteresseerd te maken in de radio. Dit heeft gewerkt, en uiteindelijk hadden vele huishoudens een radio. Door steeds leukere programma’s te verzinnen concurreerden de zenders tegen elkaar. Na de uitvinding van de televisie zijn radio’s zich voornamelijk gaan richten op muziekprogramma’s en nieuws. Vanaf 1924 werden er veel nieuwe zenders opgericht. Hiervoor waren het vooral de fabrieken die de zenders beheerden.

Radioprogramma’s

Voor de uitvinding van de televisie steeg de radio enorm in populariteit. De programma’s van de zenders bestonden vooral uit sport, muziek en nieuws. Het nieuws was hier maar een klein onderdeel van. Hiermee werden mensen geïnteresseerd gemaakt in de radio. Rond de jaren 20 waren sportclub eigenaren bang dat door het uitzenden van wedstrijden op de radio, er minder mensen naar de wedstrijden zelf zouden gaan. Dit was echter niet het geval.

De radio zorgde ervoor dat mensen in het dagelijks leven naar muziek konden luisteren, zonder hiervoor een opname nodig te hebben. Hierdoor werd het een belangrijk onderdeel van elke zender. De soort muziek die werd uitgezonden bepaalde het karakter van de zender. Ook werd het een teken van succes voor een artiest om op de radio te horen te zijn.

Radio Oranje

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de radio een belangrijk wapen. Met de radio kon het nieuws over gebeurtenissen met emotie worden overgebracht naar de luisteraars. Ook konden er instructies worden doorgegeven aan het volk. Radio Oranje werd een belangrijke zender van het verzet en vocht tegen de Duitsers in woorden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd echter luisteren naar de radio verboden in Nederland. In 1940 werd Nederlanders verboden om naar buitenlandse zenders en programma’s te luisteren, en de Nederlandse zenders werden gecensureerd. Na verzet van de zenders werden deze uit de lucht gehaald en vervangen door een Duits propaganda station.

Radio Oranje was in ballingschap in Londen en zond vanaf daar nog uit. Dit was samen met de BBC nog steeds erg populair in Nederland. De Duitsers probeerden dit te stoppen door het luisteren er naar verboden te maken of proberen de uitzendingen te verstoren. Dit lukte helaas niet, totdat ze in 1943 alle radio’s in beslag namen. Gelukkig hadden sommige mensen nog geheime radio’s, en werd er toch nog naar Radio Oranje geluisterd. In de laatste maanden van de bezetting werd er ook veel naar Radio Herrijzend Nederland geluisterd, een zender uit de al bevrijdde delen van het land.

Digitale radio

Sinds kort kan er ook digitaal naar radio geluisterd worden. Dit gaat via DAB+, de opvolger van FM. De lancering van DAB+ is tot nu toe de meest succesvolle in Europa. Dit komt voornamelijk door de hoge verkoopcijfers van de ontvangers. De commerciële radiozenders en de publieke radiozenders vormen zo’n 95% van alles. Deze zenders werken samen met de overheid om digitale radio in Nederland te promoten. Dit gaat via een gestructureerd plan met een eigen projectteam.

De publieke omroepen hebben in begin 2014 hun bereik vergroot van 70% naar 95% en een aantal services naar DAB+ verplaatst in 2013. Sinds 1 september 2013 zitten er commerciële zenders bij DAB+ en het totaalaantal zenders nam toe van 9 naar 21.

Sinds de eerste radiozender in het leven werd geroepen zijn radio-uitzendingen enorm ontwikkeld door de tijd. Radio werd steeds toegankelijker voor de normale man en meer mensen begonnen het te gebruiken. Het werd al snel iets voor entertainment, en bracht zo muziek, sport en nieuws naar het volk.