Jaarlijks Radio Day evenement in Nederland

Sinds 1978 worden er door Hans Knot en Rob Olthof jaarlijkse bijeenkomsten georganiseerd voor offshore radiofans. In 1980 begon Hans Verbaan van de Free Radio Camping mee te doen, en kwam er een groep van geïnteresseerden een aantal keren samen in Scheveningen. Op deze middagen werden er voornamelijk films getoond. De groep kwam zo’n twee keer per jaar samen, en werd al snel zo populair dat er meer bezoekers dan stoelen waren. In 1984 werden de eerste gasten geïnterviewd, waaronder Simon Barrett, Juul Geleick en Tom Mulder. Ondertussen groeide ook het organisatieteam, en deden Piet Treffers en Tom de Munck ook mee.

Gedurende de jaren ’90 kwamen er steeds meer dj’s en technici van offshore radiozenders om te worden geïnterviewd. Ook had Jelle Boonstra zich bij het team gevoegd. Vanaf 2004 werden er complete groepen van dj’s uit het verleden uitgenodigd, wat begon met de Caroline klas van 1973/74 met veel dj’s, technici en crew leden. In 2005 kwamen er veel Radio NorthSea werknemers, met een mooie discussie op het podium.

Een van de grootste evenementen was in 2007, met 450 bezoekers. Er werd geluisterd naar Tom Mulder en gekeken naar de Swinging Radio England reünie. Ook werd er geluisterd naar Johnnie Walker, Robbie Dale, Roger Day en anderen.

De Radio dag in 2008 had een diepte-interview met Radio Atlantis’ Adriaan van Landschoot en werd er gekeken naar “Radio Caroline in the late seventies (1977-80)”. Ook werd er gediscussieerd door vier panels over het tijdperk net voor de MV Mi Amigo zonk in Maart 1980. Hier zaten bijna alle Engelse en Nederlandse collega’s op die hadden gewerkt voor het legendarische offshore radiostation, zo’n 30 jaar geleden. Ook dit jaar was een groot succes.

Radio Caroline

In maart 2014 was het precies 50 jaar geleden dat Radio Caroline begon met de uitzendingen vanaf de MV Fredericia voor de Engelse kust. In augustus 2014 was het precies 40 jaar geleden dat Radio Veronica en Radio Nordsee International moesten sluiten, als de meest prominente draadloze stations voor de Nederlandse kust. Dit jaar kwamen er dan ook 425 mensen van over heel Europa, Canada, Mexico, Dubai, Amerika, Australië en Thailand. Er werd een markt georganiseerd waarom verschillende offshore handelswaar, een bar en vooral genoeg ruimte om met elkaar te praten.

Op zaterdag 20 mei 2017 werd de Radio Day 2017 georganiseerd. Het evenement vond plaats in Harlingen. De dag werd geopend door Katja Hoekstra en Stevie Gordon. Hierna volgde een boek presentatie van Frans van der Beek, die werd geïnterviewd door Gerrie van den Berg. De uitreiking van verschillende award vond plaats van 11:45 tot 12:15 en werd gedaan door Jan van Heeren. Paul Rusling vertelde daarna over zijn radio avonturen van de MV Communicator, Laser Radio Programming en Radio 270 RSL, terwijl hij werd geïnterviewd door Gerrie van den Berg. Hierna vond de Ross Revenge Restoration plaats, door Alan Beech.

DAB+

Vervolgens werd de film “work on the Ross Revenge” getoond. Dit duurde van 14:15 tot 14:30. Daarna presenteerde Alan Beech over DAB+ vanaf de computer. Hierna volgde nog een film, genaamd Radioship St. Paul. Mike Spenser vertelde hierna over Laser en de Radioship St. Paul, en de Pirate 603 project, terwijl hij werd geïnterviewd door Gerrie van den berg. De dag werd afgesloten door Katja Hoekstra en Stevie Gordon om 17:00.

In 2017 worden er verschillende awards uitgereikt door de Radio Day. De Radio Anoraks Award gaat naar Wim van de Water. Paul Rusling wordt erkend voor een uitmuntende bijdrage aan offshore radio. De award voor Offshore Radio Top Technical Support gaat naar Walter Galle en de Caroline Support Group, die in ontvangst zou worden genomen door Peter Clayton.