Hoe word je een dj

In Nederland onderscheiden we eigenlijk twee verschillende soorten dj’s. Je hebt dj’s die werken bij een radiostation, en dj’s die muziek draaien in een discotheek, of op een festival of iets dergelijks. Tussen deze twee beroepen bestaan uiteraard hele grote verschillen. Het is mogelijk om voor beide carrières een bepaalde opleiding te volgen. Hoe dit gaat, en wat je allemaal kunt doen, kun je hieronder lezen.

Radio dj-opleiding

We zullen beginnen bij het carrière pad van een radio dj. Wat kun je voor stappen ondernemen om de kans op een baan als radio dj zo groot mogelijk te maken. In Nederland zijn geen opleidingen aan universiteiten die je kunt volgen om een radio dj te worden. Als je toch iets wil doen aan een universiteit of hogeschool, kun je het beste kiezen voor een opleiding tot journalist. Hier leer je de algemene dingen van een journalist. Ook kun je specifieke vakken kiezen die te maken hebben met de radio.

Als dit niet genoeg is, kun je er ook voor kezen om bij de NPO een bepaalde opleiding te doen. De NPO Campus ondersteunt talent door specifieke opleidingen aan te bieden. Zo kun je de juiste vaardigheden leren voor het worden van een radio-dj. Bovendien heb je al een stapje voor bij de mensen van de NPO, omdat je daar een opleiding hebt gevolgd.

Ook via SAE kun je een opleiding volgen die ervoor zorgt dat je een goede kans hebt op een sollicitatiegesprek bij een radiostation. Dit is een onlineopleiding, en de dienst SAE wordt door alle grote bedrijven erkend als goede opleiding.
Bij een opleiding tot radio-dj leer je dingen die je kunt gebruiken in je mogelijke carrière in de radiowereld, maar het is wel lastig om alle vaardigheden die je nodig hebt daadwerkelijk onder de knie te krijgen. Dit heeft te maken met het feit dat de kenmerken van een radio-dj vaak niet aan te leren zijn. Er worden dingen gevraagd als;

● Creativiteit

● Een heldere stem met duidelijke articulatie

● Humor

● Goed kunnen interviewen

● Goede muzieksmaak

Zoals je kunt zien is een groot deel van deze dingen aangeboren, en wordt het lastig om ze aan te leren.
Het is moeilijk om een baan te krijgen als radio-dj, maar de beste manier is toch om je gewoon aan te melden bij een radiostation. Als je eenmaal een baan hebt bij een groot radiostation, kun je gaan kijken naar de doorgroeimogelijkheden. Als je eerst op de redactie werkt heb je meestal een stapje voor op buitenstaanders, als een radio-dj van jouw station weggaat.

Dj/producer opleidingen

De andere kant van de dj-wereld heeft zoals gezegd meer te maken met de clubscene. Deze dj’s moeten over hele andere kwaliteiten beschikken dan een radio-dj. Dit komt omdat de producers en dj’s die draaien bij optredens van artiesten, of in een club, vaak hun eigen muziek produceren, of de muziek van andere aanpassen. Bovendien worden er hele andere vaardigheden vereist met betrekking tot het tevreden stellen van het publiek. De muziek moet in de club bijvoorbeeld altijd aan blijven staan, en goed in elkaar overlopen. Het bouwen van een feestje vereist andere dingen dan het leiden van een radioprogramma.

Voor producers zijn er meer opleidingen te vinden die je kunnen helpen. Veel hogescholen hebben muziekopleidingen, en vooral de hogeschool Utrecht staat bekend om zijn goede opleiding voor producers. De vaardigheden die hierboven beschreven staan zijn een stuk beter aan te leren dan de vaardigheden voor een radio-dj. Uiteraard kun je niemand het talent tot het maken van een hit aanleren, maar het onder de knie krijgen van de apparatuur is wel degelijk aan te leren.

Buitenlandse opleidingen

In Amerika wordt wel veel aandacht gegeven aan de opleiding tot radio-dj. Veel universiteiten en ‘colleges’, hebben een eigen radioprogramma. Hierbij kun je je aanmelden als student, en dan kun je een opleiding krijgen tot radio-dj. Je begint dan met het presenteren van het radioprogramma van de universiteit en daarna kun je misschien doorgroeien tot een presentator van een groot radiostation.

Je kunt dus ook kiezen voor een buitenlandse opleiding, om vervolgens terug te keren naar Nederland. Je kunt dan toch zeggen dat je een echte opleiding hebt gevolgd tot radio-dj. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heb je dan een streepje voor op de meeste mensen die een baan willen in de radio-industrie. Als luisteraar van veel radioprogramma’s weet je natuurlijk al een beetje wat er van je wordt verwacht als radio-dj. Je kunt oefenen door thuis je eigen plaatjes uit te kiezen, en het is uiteraard van groot belang dat je zelfverzekerd genoeg overkomt, en duidelijk praat en articuleert. Dit zijn dingen die je jezelf zeker kunt aanleren!