Discjockeys

Een Discjockey, of een dj, is een belangrijk onderdeel van een radiostation of van een radioprogramma. Dj’s zijn er in verschillende soorten en maten. We zullen op deze pagina een omschrijving geven van wat een dj allemaal doet op de radio. Ook zullen we uiteraard een aantal voorbeelden geven van bekende dj’s in Nederland, en wat je moet doen om een dj te worden.

Korte beschrijving

We zullen beginnen met wat een dj’s nou precies is. In de brede zin van het woord bepaalt een dj wat er wordt gespeeld op de radio. Hij doet de planten in de platenspeler, en wisselt tussen de verschillende nummers. Vroeger was dit echter heel anders dan hoe dat nu gaat. Tegenwoordig is alle muziek digitaal, en kan een dj een afspeellijst opzetten die hij van tevoren in elkaar heeft gezet. Door deze verandering is er een grote verandering gekomen in wat een dj allemaal doet. Zijn takenpakket is tegenwoordig een stuk breder.

Hij kondigt de nummers aan, interviewt artiesten, belt met luisteraar, leest het journaal voor, en ga zo maar door. De taken van een dj zijn erg verandert, en hij is een stuk multifunctioneler geworden.

Opleiding

In Nederland heb je geen speciale opleiding voor het worden van een dj. Wel kun je uiteraard opleidingen doen die te maken hebben met journalistiek. Veel faculteiten die deze studie aanbieden hebben ervoor gekozen om vakken aan te bieden die te maken hebben met de radio. Zo kun je toch op een bepaalde manier bedreven worden in het maken van radio. Echter is het meest gebruikte carrière pad voor dj’s toch gewoon het beginnen bij een radiostation onderaan de ladder. Door te promoveren kun je op zo’n manier het uiteindelijk toch schoppen tot radio-dj.

In Amerika is dit wel anders. Veel universiteiten bieden speciale programma’s aan die mensen moeten helpen met het worden van een radio-dj. Deze universiteiten hebben dan vaak zelf een radioprogramma, waar geïnteresseerden kunnen oefenen.

Kwaliteiten waar een dj over moet beschikken

Uiteraard zijn er wel globale eisen waarover een dj moet beschikken. Het verschilt natuurlijk per radiostation en per programma wat er gevraagd wordt, maar in de basis moet iemand die op de radio gaat spreken toch beschikken over de volgende dingen.

● Een duidelijke en heldere stem

● Goede articulatie

● Geïnteresseerd in en bij met de laatste trends

● Affectie met het nieuws

● Creativiteit

● Interviewen

Andere dj’s

Naast radio-dj zijn er uiteraard nog heel veel verschillende andere vormen van dj’s te bedenken. Zo heb je ook diskjockeys die plaatjes draaien in de discotheken. Hoewel de naam hetzelfde is, is het verschil erg groot. Zo hoeft een dj in een discotheek eigenlijk nauwelijks te communiceren met luisteraars, en draait het bij hem om het bouwen van een feestje. De muziek moet gelijk in elkaar overlopen, de sfeer van de avond moet bij de muziek passen, en ga zo maar door.

Bovendien maken veel dj’s die in discotheken draaien, of op festivals, hun eigen muziek. Radio-dj’s spelen uitsluitend af dingen af die door artiesten gemaakt zijn. Andere dj’s kunnen bekende muziek aanpassen zodat het beter in hun avond past, of ze kunnen hun muziek volledig zelf maken.

Bekende radio-dj’s in Nederland

In Nederland hebben we ook een aantal hele bekende radio dj’s. Giel Beelen is waarschijnlijk de bekendste van allemaal, ook al is hij recentelijk gestopt met zijn bekende ochtendprogramma. Elke ochtend, doordeweeks, was Giel te horen op 3FM. De bekendste artiesten kwamen bij hem, en zijn programma werd erg goed beluisterd. Hij is vooral bekend geworden door Het Glazen Huis. Dit is een andere naam voor Serious Request.

4 radio dj’s sloten zichzelf een aantal dagen op in een Glazen Huis, en hongerden zichzelf uit. Dit deden zij voor een goed doel. Elk jaar veranderde het goede doel. De luisteraars van 3FM konden elk jaar kiezen welke dj’s zouden verdwijnen in het Glazen Huis. Giel werd telkens uitgekozen door zijn populariteit. De dj’s maakten non-stop radio, en alle bekende Nederlanders zijn in de afgelopen jaren langs geweest, tot de premier aan toe.

Mattie en Wietse is een (ex) radio duo dat in korte tijd erg populair is geworden. De twee dj’s werkten bij Q-Music. Echte bekendheid verworven zij op een niet zo hele smakelijke manier. Het werd bekend dat Mattie een tweeling kreeg, die ziek was. Na 2 weken werd bekend dat de vrouw van Mattie de kinderen van iemand anders had gekregen dan van Mattie. Heel Nederland viel over de affaire, en Mattie en Wietse kregen grote populariteit. Door een conflict zijn de twee een jaar later echter uit elkaar gegaan. Het zou zijn gegaan om geld.

Nederland is een groot land, en bovendien een echt radioland. Er zijn heel veel grote dj’s. Ook andere dj’s zijn over de hele wereld bekend. Hiermee bedoelen we dan vooral dj’s die draaien op festivals, en hun eigen muziek maken.